dimarts, 1 de novembre del 2011

VALORACIÓ DE LA PRIMERA FASE: ANÀLISI DE LA REALITAT

Ja fa uns dies que he començat les pràctiques i al llarg d'aquest temps, he portat a terme la primera de les tres fases en que he volgut repartir el meu projecte.
L'objectiu principal que em vaig proposar, era l'obtenció d'informació i documentar-me sobre el grau de consum d'alcohol entre els joves i adolescents a qui va destinat el projecte.
La veritat és que he quedat bastant sorpresa de les dades que he trobat, que he pogut extreure d'estudis i intervencions que s'han portat a terme anteriorment a la comarca del Pla d'Urgell.
Voldria destactar la informació obtinguda de l'estudi d’anàlisi de la realitat de la població escolaritzada adolescent de la comarca que es va realitzar des del Departament de prevenció de drogodependències del Consell Comarcal ara fa dos anys, on es van entrevistar un total de 1800 adolescents d'entre 12 i 18 anys, 80 professors de secundaria i 327 famílies. Aquest va permetre obtenir una visió real de la situació de la població en edat de risc d’inici en el consum de drogues, en relació al tipus de drogues consumides i als factors de risc i protecció presents.
Referent a l'alcohol, es van detectar les següents dades de risc:
  • Entre els 11 i els 14 anys es produeix l’inici en el consum d’alcohol i un 6% de persones enquestades han tingut experiències d’abús d’alcohol als 11 anys, un 24% amb 12 anys i un 38% amb 13, dades molt inferiors a les permeses legalment per comprar i consumir alcohol.
  • El percentatge d’alumnat que considera que un consum habitual d’alcohol de baixa graduació no comporta cap risc o poc risc és el més elevat en tots els cursos.
  • El percentatge més important d’alumnat considera de risc moderat la intoxicació per abús d’alcohol (borratxera).
  • L’alcohol és la substància amb la que la majoria d’alumnat ha experimentat a edats més primerenques amb motiu de celebracions (30% d’alumnat de  6è).
Voldria destacar, també, un document amb el que m’he trobat durant la recerca d’informació: “Manifest contra el consum de begudes alcohòliques per menors”, del Ministeri de Sanitat i Política Social i Igualtat a 29 de setembre de 2011, el qual defensa els següents objectius:
1-     Evitar tota comunicació que relacioni el consum de begudes alcohòliques amb l’èxit social.
2-     Involucrar i responsabilitzar els mitjans de comunicació, xarxes socials, televisió en la informació sobre els prejudicis del consum d’alcohol per part dels menors d’edat.
3-     Dotar de recursos a les famílies per augmentar la percepció de risc.
4-     Estimular l’autoregulació entre productors, distribuïdors i expenedors de begudes alcohòliques.
5-     Desenvolupar campanyes públiques d’educació i prevenció.
6-     Educar en hàbits de salut i informar des de tots els sectors.
7-     Disseny multidisciplinari dels programes de prevenció del consum en menors en l’àmbit escolar.
8-     Fomentar hàbits de vida saludable i la pràctica de l’esport.
9-     Promoure la responsabilitat
10- Prevenir les pràctiques il·lícites de venta d’alcohol a menors.
11- Dissenyar estratègies i plans de treball per abordar la problemàtica.


Si us el voleu mirar, el trobareu complet a l'enllaç següent: http://www.pnsd.msc.es/novedades/pdf/Manifiesto.pdf


Basant-me en tot això, i com a conclusió, he de dir que inicialment, abans d'observar les dades, no era conscient de la problemàtica que això aporta entre els joves de la societat actual i la importància i urgència d'actuar en aquest àmbit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada